Wereldkampioen in 040

22-7-2024

Eindhoven stond deze zomer opnieuw in het teken van het wereldkampioenschap autonome robotica. En voor alweer de achtste keer veroverde Tech United, het robotvoetbalteam van de TU/e, de wereldtitel in de middle size klasse.


Met een indrukwekkende mix van strategie, techniek en teamwork lieten de robots van Tech United hun concurrenten ver achter zich. Het team wist niet alleen te scoren op het veld, maar ook de harten van de toeschouwers te winnen met hun innovatieve oplossingen en feilloze uitvoering. "Onze robots hebben dit jaar een enorme sprong gemaakt in hun spelinzicht en bewegingsprecisie," aldus de trotse teamleider. "We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan verbeteringen in de kunstmatige intelligentie, wat duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen."

Robocup is een prestigieus evenement met als doel de ontwikkeling van betrouwbare en betaalbare autonome robots die de samenleving ten goede komen. De ambitie is dat voetbalrobots in 2050 zo geavanceerd zijn dat ze de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

Aan het evenement doen driehonderd teams mee uit veertig verschillende landen, verdeeld over vijf verschillende categorieën, waaronder dus ook Tech United, een multidisciplinair team van de Technische Universiteit Eindhoven op het gebied van robotica. Oud-deelnemers aan ons LIBRE programma kennen het team van de interactieve demonstratie die ze gekregen hebben tijdens een van de vele bezoeken.

Naast de voetbalrobots behaalde het Tech United @Home team met hun zorgrobot HERO een vierde plaats in de @Home-competitie, waarin robots worden ontwikkeld om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Het idee hierachter is dat de inzet van zorgrobots de werkdruk in de zorg aanzienlijk kan verlichten.

Het evenement in de Genneper Parken bood via het interactieve ‘science festival’ in de grote tent achter de voetbalarena tientallen stands waar een inkijkje werd gegeven in wat robots tegenwoordig al kunnen en welke mogelijke toepassing dit in ons dagelijks leven kan gaan hebben.

Al met al is RoboCup dus veel meer dan een sportief spektakel. Het is een showcase van de technologische vooruitgang in robotica en een broedplaats voor innovaties die verder reiken dan het voetbalveld. Voor de Brainportregio Eindhoven is dit evenement dan ook een prachtig uithangbord. Het toont niet alleen de technische expertise van de regio, maar trekt ook internationale aandacht en versterkt de positie van Eindhoven als een van Europa's toonaangevende hightech hubs.

Volgend jaar vindt het evenement plaats in Brazilië en natuurlijk zal Tech United weer van de partij zijn om hun wereldtitel te verdedigen!

Ander nieuws

Hoe gaat het nu met... ?

15-5-2024

GIOVANNI WOUTERS (LIBRE 1), de nieuwe secretaris-directeur van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), het netwerk waarin 21 regiogemeenten samen aan strategische gemeentegrens overschrijdende opgaven werken.


Brainport & Defensie

5-4-2024

Afgelopen voorjaar is de Brainport als eerste Nederlandse regio toegetreden tot een groot innovatienetwerk van de NAVO. Dit gebeurde op voordracht van Defensie als resultaat van een steeds sterker wordende samenwerking.


TechUnited wint WK

10-7-2023

Tijdens het wereldkampioenschap robotvoetbal (RoboCup) 2023 in Bordeaux is TechUnited, het robotvoetbalteam van de Technische Iniversiteit Eindhoven, er wederom in geslaagd de wereldtitel te veroveren. In de finale wonnen ze met 6-2 van de falcons.